Space Café
De studenten van het Koning Willem I College werkten met Europese leeftijdsgenoten aan een virtuele onderneming.
Page content
Space Café - het enige café dat open was in tijden van Corona
Samen met Europese leeftijdsgenoten werken aan een virtuele onderneming. Dat deden studenten van het Koning Willem I College (KW1C) in het Space Cafe. Dat café heeft in 2020 de eTwinning-prijs voor het beste internationale samenwerkingsproject in het mbo opgeleverd.
,,Het Space Cafe blijkt een goede remedie tegen coronablokkades'', roemde juryvoorzitter Cees Brederveld het project. ,,Het café draait door, terwijl de rest van de wereld tot stilstand lijkt te komen."
Arbeidsmarkt
Mbo-studenten krijgen te maken met een steeds meer internationale arbeidsmarkt. Om hen daar op voor te bereiden bedacht KW1C-docent Simone van Belkom met een aantal Europese collega's het Space Cafe.
Haar studenten Veiligheid en Vakmanschap werken hierbij samen met studenten uit Polen, Duitsland en Portugal aan een virtuele onderneming. Ze kunnen elkaar digitaal ontmoeten en ideeën uitwisselen. Ze moesten zichzelf online in het Engels aan elkaar voorstellen en met een cv en motivatiebrief solliciteren op functies binnen het café.
Nieuwe opdrachten
Elke maand worden er nieuwe opdrachten toegevoegd zoals het organiseren en opzetten van een crowdfundingsactie. Zo leren ze veel over het starten van een bedrijf en marketing, maar ook over de Engelse taal, internationaal samenwerken en andere culturen.
"Het Space Cafe bleek een goede remedie tegen coronablokkades''juryvoorzitter Cees Brederveld
Meer over eTwinning ambassadeur Simone
Simone van Belkom heeft ruim 4 jaar eTwinning geïntegreerd in haar lessen Engels aan het Koning Willem I College in Den Bosch. Maar onlangs is ze met pensioen gegaan. Dat betekent niet dat ze zich niet meer inzet voor eTwinning. Als eTwinning ambassadeur blijft ze werkzaam en zal ze andere docenten verder helpen.
Haar eerste project Space Cafe heeft een nationale prijs opgeleverd; een jaar later met het project Be Smart Be Part won zij ook één van de Europese prijzen. Dit project wordt ook in het Etwinning boek in 27 talen vertaald. Onderwerpen als duurzaamheid, inclusiviteit, technologische vooruitgang; ondernemerschap, sociale betrokkenheid en natuurlijk interculturele samenwerking staan centraal in deze projecten. Dit jaar is ze bezig met het project Qatar world cup 2022 waarbij er weer andere onderwerpen aan de orde komen zoals arbeidsomstandigheden/winstbejag en geschiedenis van het land en de cultuur.
Een taal doceren is meer dan alleen in een laboratoriumachtige omgeving lessen draaien; juist door de taal naar de klas te halen d.m.v. eTwinning oftewel internationalisation @ home worden studenten uitgedaagd om een taal actief te spreken en zelf op zoek te gaan naar creatieve oplossingen en sociale vraagstukken te bespreken. De weg naar het werken aan een gezamenlijk internationaal product is een onvergetelijk, waardevol avontuur!