Skip to main content
Terug naar Praktijkvoorbeelden
Primair onderwijs

Leskit: internationaal schoolontbijt

Doe mee met het internationaal schoolontbijt van eTwinning!

Leskit internationaal schoolontbijt

Doe mee met het internationaal schoolontbijt van eTwinning!

Ieder kind in Europa eet een ander ontbijtje. Weten jouw leerlingen hoe het ontbijt van een leerling in Spanje, Zweden of Duitsland eruitziet? Download de gratis lesmaterialen en maak hier een leuk internationaal project van in de klas.

Internationaal schoolontbijt 

Het ontbijt verkennen is een laagdrempelige manier om kennis te maken met de culturele gewoonten in een ander Europees land en jouw leerlingen daarmee een  Overal wordt immers ‘s ochtends voor het naar school gaan iets gegeten, maar overal gebeurt dat op een andere manier. In Nederland is de boterham met hagelslag het meest populair. Maar kennen ze dat ook in Finland? En wat krijgen de kinderen in Spanje in de ochtend? Lijkt jou dat een lekker ontbijtje? En welk ontbijt is het gezondste denk je? Allemaal goede vragen om de gewoonten in andere landen te bespreken in de klas.  

Gratis lesmaterialen 

eTwinning heeft lesmaterialen en bijbehorende lesinstructies ontwikkeld die jij gratis kunt downloaden.  

Download hier de materialen: 

De lesmaterialen:

 

Lesinstructies internationaal schoolontbijt met eTwinning

Samenwerken met leerlingen in Europa 

Om de opdrachten nog meer verdieping te geven kun je de lessen uitvoeren met een basisschoolklas in een ander land. Via eTwinning -het Europees platform dat online samenwerking tussen scholen in Europa faciliteert- kun je eenvoudig op zoek naar een school in het buitenland. Zo kun je via eTwinning de resultaten van het receptenboekje of memory spel met elkaar delen, ervaringen uitwisselen en kunnen de leerlingen elkaar virtueel ontmoeten! 

Online samenwerken met Europese scholen heeft veel voordelen. Je geeft iedere leerling eenvoudig een kijkje over de grens en je werkt actief aan hun interculturele competenties. Via eTwinning kun je als leerkracht contact maken met andere leerkrachten uit 44 landen in Europa en verder.. Maak dus van jouw internationale schoolontbijt echt een internationaal-project! Je kunt direct binnen je klaslokaal van start, want het samenwerken verloopt online.